David Hackston

(c) Ville Kuukka

(c) Ville Kuukka

Brittiläinen kontratenori David Hackston aloitti musiikkiopintonsa Bradford-on-Avonissa, Englannissa. Sittemmin hän on opiskellut barokkilaulua Metropolia Ammattikorkeakoulussa opettajinaan Tuuli Lindeberg ja Teppo Lampela sekä Escola Superior de Música, Artes e Espectáculossa, Portugalissa, prof. Magna Ferreiran oppilaana. David on vakiojäsen Helsingin kamarikuorossa ja 2010 hän oli mukana perustamassa The English Vocal Consort of Helsinki -lauluyhtyeen, joka keskittyy repertuaarissaan englantilaiseen renessanssiin ja romantiikkaan.

Merkittäviä esiintymisiä oratoriosolistina ovat viime aikoina olleet mm. yhteistyössä Helsingin Barokkiorkesterin (Händel: Messias), Suomalaisen Barokkiorkesterin (Bach: Johannes-passio) ja Ensemble Nylandian kanssa (Falvetti: Il Diluvio Universale). Helmikuussa 2016 hän esitti Didymuksen roolin Händelin näyttämöllisessä oratoriossa Theodora. Vuonna 2017 hän esiintyi Dido ja Aeneas -oopperassa ja Ottonen roolissa Monteverdin Poppean kruunauksessa. Yhdessä luutisti Mikko Ikäheimon kanssa hän on esittänyt ohjelmia keskittyen John Dowlandin ja hänen aikalaistensa musiikkiin, ranskalaiseen air de couriin sekä espanjalaisen varhaisrenessanssin vihuela-repertuaariin. Davidin erityinen kiinnostuksen kohde on 1500–1600-luvun portugalilainen polyfonia.

David laulaa mielellään myös uusinta musiikkia ja Helsingin kamarikuoron riveissä hän on esittänyt lukuisia 1900-luvun kuoroklassikoita, esim. Olivier Messiaenin, Iannis Xenakiksen, Beat Furrerin, Jonathan Harveyn ja Vassos Nicolaoun kynästä. Viime vuosina hän on laulanut useaan otteeseen kontratenoriroolin Kaija Saariahon teoksessa Écho! lauluyhtyeelle ja elektroniikalle ja 2013 hän kantaesitti Timothy Pagen Between Hell and Earth -teoksessa Paholaisen roolin, joka edellyttää laulajalta kolmen oktaavin ambitusta. Kesäkuussa 2014 hän esitti Peter Maxwell Daviesin ikonisen teoksen Eight Songs for a Mad King sekä Helsingissä että Hannoverissa.

Kuva: © Ville Kuukka

Ota yhteyttä