San Giovanni Battista

Alessandro Stradella (1639–1682) – San Giovanni Battista

Alessandro Stradellan Johannes Kastajasta kertova oratorio San Giovanni Battista (1675) toteutetaan barokkiorkesteri Ensemble Nylandian ja cembalisti–kapellimestari Matias Häkkisen kanssa. Nimiosan laulaa kontratenori David Hackston.

LA 24.3.2018 klo 18 Olaus Petrin kirkko, Helsinki
SU 25.3.2018 klo 19 Pyhän Laurin kirkko, Vantaa

Figlia: Meri Metsomäki
Madre: Elli Vallinoja
Battista: David Hackston
Consigliare: Juho Punkeri
Herode: Jussi Merikanto

Ensemble Nylandia, johtaa Matias Häkkinen

20€/15€
Esityskieli italia. Kesto 1h 15 min.

Alessandro Stradella (1639–1682) sävelsi San Giovanni Battista -oratorion palmusunnuntaiksi 1675 Rooman San Giovanni dei Fiorentinin kirkkoon. Laulullisesti  erittäin vaativa teos edustaa syvää barokkia, musiikki on eläväistä ja rytmisesti kukoistavaa, sidottu tekstin vivahteisiin. Vaikka teos on kirkkoon tarkoitettu, dramaturgia on hyvin oopperamainen. Raamatun kertomukseen perustuvan libreton kirjoitti sisilialainen pappi Girardo Ansaldi.

Tarina kulminoituu Johannes Kastajan teloitusta edeltäviin tapahtumiin Juudean kuninkaan Herodeksen hoviin. Herodes on ottanut vaimokseen velipuolensa Filippoksen vaimon, Herodiaan, jolla on tytär Salome. Johannes moittii kuningasta moraalittomasta käytöksestä, ja ärsytetty Herodes vangitsee hänet. Salomen viehkeä tanssi miellyttää kuningasta niin, että hän haluaa toteuttaa Salomen pienimmänkin toiveen. Herodiaan käskystä Salome pyytää Herodesta teloittamaan Johanneksen. Herodes suostuu ja Johanneksen pää tarjotaan Salomelle hopealautasella.