Edward Ananian-Cooper

Edward Ananian-Cooper on australialainen kuoron- ja orkesterinjohtaja. Hän on opiskellut Sibelius-Akatemiassa Leif Segerstamin, Atso Almilan ja Matti Hyökin ohjauksessa sekä Zürichin taidekorkeakoulussa opettajanaan Johannes Schlaefli. Kesällä 2017 hän voitti 2. palkinnon Pohjois-Euroopan kuoronjohtajakilpailussa Tanskassa.

Viime vuosina Ananian-Cooper on työskennellyt Oulu Sinfonian, FiBO Storian, Wegelius-kamariorkesterin ja NYKY Ensemblen kanssa. Mestarikursseilla hän on johtanut myös Radion Sinfoniaorkesteria, Jyväskylä Sinfoniaa, Pori Sinfoniettaa sekä Südwestdeutsche Philharmonie -orkesteria (Saksa), Ruse Philharmonicia (Bulgaria), Plzen Oopperan orkesteria (Tsekki) ja Janáček Philharmonic Orchestraa (Tsekki), Auckland Philharmoniaa (Uusi-Seelanti) ja Tasmanian sinfoniaorkesteria (Australia).

Hän on johtanut useita oopperaesityksiä Suomessa ja ulkomailla, kuten Mozartin Taikahuilun, Mascagnin Cavalleria Rusticanan, Purcellin oopperan Dido ja Aeneas sekä Monteverdin oopperat Orfeus, Odysseuksen kotiinpaluu sekä Poppean kruunaus. Ananian-Cooperilla on myös paljon kokemusta oratoriomusiikin johtamisesta, hän on esittänyt Händelin oratorioista Theodoran ja Messiaan sekä useita Haydnin kirkkomusiikkiteoksia (mm. Nelson-messu ja Pauken-messu).

Ananian-Cooper on myös kysytty uuden musiikin esittäjä. Hän on kantaesittänyt Kalevi Ahon oopperan Frida y Diego (2014) ja Paolo Rosaton oopperan Lars Cleen (2015) sekä johtanut Peter Maxwell-Daviesin monodraaman Eight songs for a Mad King.

Kuoronjohtajana Ananian-Cooper on johtanut monia maamme eturivin kuoroja, kuten Akateemista Laulua ja Kamarikuoro Gloriaa. Tällä hetkellä hän toimii Jubilaten taiteellisena johtajana.

Lue lisää
Ota yhteyttä